Despre proiect

În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul specific 4.1 Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate, Asociaţia Echilibru a depus proiectul Planificarea managementului conservării biodiversității în 5 situri Natura 2000 – ROSCI0131 Oltenița-Mostiștea-Chiciu (incluzând rezervația naturală IV.20.Ostrovul Haralambie), ROSPA0021 Ciocănești – Dunăre (incluzând rezervația naturală IV.21 Ostrovul Ciocănești), ROSPA0055 Lacul Galațui, ROSPA0105 Valea Mostiștea și ROSPA0136 Oltenița – Ulmeni”

Cod SMIS 102123

 

În urma selecţiei, Asociaţia Echilibru este beneficiar al Contractului de Finanțare nr. 47/03.05.2017, cod SMIS 102123 pentru proiectul menţionat, acesta fiind cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

 

Proiectul se desfășoară pe teritoriul administrativ a 17 localități din  județul Călărași – Alexandru Odobescu, Chiselet, Ciocănești, Cuza Vodă,  Dorobanțu, Frăsinet, Grădiștea, Gurbănești, Independența, Mânăstirea, Oltenița, Sărulești, Sohatu, Spanțov, Ulmeni, Ulmu, Valea Argovei.

 

Valoare totala: 6067614,73 lei din care 5157472,52 lei FEDR si 910142,21 lei Buget National

 

Proiectul îşi propune să realizeze Planul de management al ariilor naturale.

 

Ordin mmap 908 din 6 aprilie Monitorul Oficial Partea I nr. 376 din 3 mai 2023

 

Obiectivele specifice sunt:

  1. Elaborarea Planului de management, în concordanţă cu legislaţia în vigoare;

2: Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a factorilor interesaţi cu privire la importanţa şi rolul siturilor Natura 2000 vizate de proiect, evidențiindu-se conceptul de dezvoltare durabilă locală: dezvoltare economică viabilă, protecţia mediului şi menținerea/atingerea obiectivelor de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor de interes comunitar;

 

În acest scop se desfăşoară următoarele activităţi:

Activitatea A.1. Elaborarea Planului de management

A.1.1. Realizarea unui Studiu de inventariere-cartare detaliată a speciilor și habitatelor de interes comunitar din situl ROSCI și cartografierea GIS a distribuției spațiale a acestora.

A.1.2. Realizarea a 4 Studii de inventariere-cartare a speciilor de păsări din siturile ROSPA, precum și cartografierea GIS a distribuției acestora.

A.1.3. Realizarea unui Studiu privind mediul abiotic.

A.1.4. Realizarea unui Studiu de evaluare detaliată a impactului antropic și cartografierea GIS a impactului antropic generat în aceste arii protejate.

A.1.5. Realizarea unui Studiu de Evaluare a stării de conservare a speciilor și habitatelor, precum și figurarea spațială în format GIS a acesteia.

A.1.6. Realizarea unui Studiu de evaluare a stării de conservare a speciilor de păsări, precum și figurarea spațială în format GIS a acesteia.

A.1.7. Elaborarea Planului de management în concordanţă cu standardele și legislația în vigoare.

A.1.8. Realizarea evaluării strategice de mediu (SEA), pentru Planul de Management elaborat.

A.1.9. Aprobarea Planului de management de autoritatea competentă, conform legislației în vigoare.

 

Activitatea A.2. Activități de consultare, conștientizare și informare:

A.2.1. Activități de promovare a proiectului și informare pentru diseminarea rezultatelor acestuia.

A.2.2. Evaluarea gradului de informare și conștientizare a populației privind valorile şi semnificaţia celor 5 situri Natura 2000 vizate de proiect – realizarea sondajelor de opinie înainte și după campania de informare și conștientizare.

A.2.3. Activități de creștere a nivelului de conștientizare a grupurilor ţintă vizate conform Planului de informare și publicitate: comunitățile locale, instituţii ale statului/factori de decizie, publicul larg, alte instituții interesate:

– organizarea a 17 întalniri publice și distribuirea de materiale de informare și conștientizare;

– realizarea unui site web pentru siturile Natura 2000 vizate;

– organizarea în 10 unități şcolare a unor ateliere de lucru și discuții în cadrul orelor de dirigenție/biologie/geografie, pe baza realizării unei expoziții itinerante de fotografie.

 

Activitatea A.4. Managementul Proiectului (planificarea, implementarea și monitorizarea / evaluarea activităților) – Unitatea de Implementare a Proiectului

 

Activitatea A.5. Auditul financiar al proiectului

 

Rezultatele proiectului:

Planul de management este aprobat, cele 5 Arii Naturale Protejate Natura 2000 beneficiază de acţiuni de tip A şi administrarea lor este operationala.

 

Data de începere: 23.05.2017

 

Perioada de implementare: 03.05.2017 – 02.11.2023

Plan de management Oltenita Mostistea Chiciu

Ordin mmap 908 din 6 aprilie Monitorul Oficial Partea I nr. 376 din 3 mai 2023